Adviesraad op bezoek bij WaST

Op vrijdag 13 april zijn Annemarie Maathuis en Gisela Bijleveld – beide lid van de Adviesraad – op bezoek geweest bij WaST, een was- en strijkservice in de gemeente Tubbergen. Eigenaresse Marieke Hansté gaf tijdens dit bezoek uitleg over de opzet van deze voorziening: “We zijn in eerste instantie begonnen als werkatelier waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring konden opdoen.”

Indicatie HuisHoudelijke Ondersteuning

In mei 2017 is er een wet aangenomen die mensen met een ‘indicatie HHO’ (HuisHoudelijke Ondersteuning) vanuit de Wmo 2015 de mogelijkheid biedt om tegen een gereduceerd tarief hun was te doen. “Eerder gebeurde dat ook al in het kader van de HuisHoudelijke Ondersteuning, maar daarna werd er een tijd gewerkt met vouchers bij de cliënten thuis. Dat is nu dus weer teruggedraaid naar de HuisHoudelijke Ondersteuning.”

Start pilot

Tussen oktober en december 2017 is een pilot gestart met het ophalen van was die volledig wordt verzorgd in Hezingen. “Naast het wassen van de kleding strijken we de was ook. Eigenlijk net zoals de mensen dat thuis ook gewend waren. De prijs die mensen met een indicatie HHO betalen, is € 5,- per waszak. Mensen zonder indicatie kunnen hun was laten doen voor € 16,50. Er zijn verschillende verzamelpunten in de gemeente Tubbergen en alles is binnen 72 uur klaar.”

De voorziening is niet bedoeld voor instellingen. Het betreft uitsluitend de thuiswas voor inwoners van de gemeente Tubbergen. Alles wordt anoniem gewassen, dus er is veel aandacht voor privacy. Het werk wordt uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Belangrijke informatie

Veelgestelde vragen

Contactgegevens

© 2024 Adviesraad Sociaal Domein gemeente Tubbergen